Psichologų pavasaris 2014

Š.m. kovo 20 dieną, Psichologų pavasaris, lydimas sparnuotų drugelių, atnešė į Filosofijos fakultetą tikrą pavasarį. Nuo pat ankstyvo ryto nuotaiką kėlė pavasario spalvomis papuoštas fakultetas bei kvepiantys meduoliai, kuriais buvo vaišinami visi apsilankantys bendruomenės nariai. Renginio metu vyko įvairūs užsiėmimai, kur dalyviai galėjo susipažinti su profesionaliais psichologais – jie džiugino savo patirtimi, idėjomis ir pasiekimais bei suteikė galimybę įsigilinti į studijų metu dažniausiai mažai nagrinėjamas psichologijos temas.  

Pirmųjų paskaitų metu doc. dr. Aistė Diržytė bei lekt. Joana Butėnaitė supažindino su egzistencine psichologija. Dalyviai galėjo daugiau sužinoti apie žmogaus būties problematiką bei išsiaiškinti, kaip derėtų susidoroti su gyvenime kylančiais opiais klausimais ir išlikti ramaus proto. Vėliau doc. dr. Agnės Matulaitės, kuri yra skaičiusi pranešimus Oksfordo ir Kembridžo universitetuose, pristatė iš darbinės praktikos kilusias idėjas apie šiandieninės psichologijos trūkumus bei apie tai, kas trukdo juos įveikti. Doc. dr. Jolanta Sondaitė supažindino studentus su problemomis, kurias tenka spręsti bendraujant su kitų kultūrų žmonėmis. Paskaitoje buvo atsižvelgta tiek į mokslinę literatūrą, tiek į asmeninius  pastebėjimus, kilusius darbinės praktikos metu Romoje, Briuselyje, Stambule, Ciuriche bei dalyvaujant įvairiose kitų šalių konferencijose. Paskutinės dvi paskaitos atvėrė kelią į dar dvi psichologijos sritis. Lekt. Justina Gaubė pristatė individualiąją psichologiją bei pagrindines A. Adlerio teorijos sąvokas, metodikas ir taikymo galimybes, o psichologas-psichoterapeutas Julius Tilvikas, studentams pristatė priklausomybės anatomiją: jos kilmę, priežastis, gydymo būdus ir kt. Visų šešių paskaitų metu lektoriai nuoširdžiai dalijosi ne tik knygose ir moksliniuose straipsniuose pateikiamomis idėjomis, bet ir savo asmenine patirtimi. Taip pat dalyviams rekomendavo literatūrą bei kt. priemones gilesniam susipažinimui su pristatytomis temomis.
Pertraukose tarp užsiėmimų fakulteto koridoriuose skambėjo rokenrolas, visus vaišinome tradiciniu kisieliumi ir sausainiais. Taip pat atėjusieji buvo raginami reikšti mintis apie savęs pažinimą. Sulaukėm įvairiausių atsakymų: nuo „ilgas kelias“ iki „transcendentinė būtis“. Ir, žinoma, vyko tradicija tapęs psichologų kvadratinis metras.
 Deja, oficialiai kvadratinio metro rekordo sumušti nepavyko ( praeitąmet į vieną kvadratinį metrą sutalpinome net 27 psichologus), tačiau, šįkart išgėrėme mažiausiai 5 litrus kisieliaus, tad galime įsivaizduoti, jog kiekvienas dalyvis užėmė vietą už du ir taip psichologų buvo bent 28.  

Visą dieną šypsenas veiduose išlaikė drugeliais puoštos durys ir saldžios vaišės, o paskaitose iškelti klausimai skatino tęsti diskusijas ir po užsiėmimų. Pavasarį prikvietėm ne tik į Filosofijos fakulteto kiemelį, tad dabar belieka laukti kitų metų fakulteto dienų Fiestos ir su ja vėl pasirodysiančio Psichologų pavasario.